Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Στο "σφυρί" τούφα από τα μαλλιά του Τσε

Βγήκαν στο σφυρί προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αποτυπώματα και… μια τούφα μαλλιά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Οίκος Heritage Auction Galleries, στο Ντάλας του Τέξας στις 25 Οκτωβρίου.
Όλα τα αντικείμενα της συλλογής που τέθηκαν σε δημοπρασία ανήκαν εδώ και χρόνια σε ένα πρώην στέλεχος της CIA, τον 71χρονο Γκουστάβο Βιγιόλντο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα το 1967 στις ζούγκλες της Βολιβίας, κράτησε στη συλλογή του τα προσωπικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα σημειώματα, τις φωτογραφίες και μια τούφα από τα μαλλιά του, που ο ίδιος έκοψε πριν τον θάψουν μαζί με δύο συντρόφους του. Ο Βιγιόλντο δηλώνει ότι είναι ενοχλημένος με το γεγονός ότι ο Τσε έχει αναδειχθεί είδωλο και ισχυρίζεται ότι ήταν ληστής και δολοφόνος.
Τα μαλλιά του Τσε πουλήθηκαν έναντι του ποσού των 119 χιλιάδων δολαρίων σε 61χρονο ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου από το Χιούστον, ο οποίος έχει σκοπό να εκθέσει την «τούφα» στο κατάστημά του.
Τα μαλλιά μπορούν να αποδειχθούν σημαντικό στοιχείο, για την ταυτοποίηση με εξέταση DNA, των λειψάνων που βρέθηκαν και πιστεύεται ότι ήταν του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Στον τάφο που βρέθηκαν τα εν λόγω λείψανα βρέθηκαν και λείψανα άλλων έξι ατόμων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την δήλωση του Βιγιόλντο που ισχυρίζεται ότι ο Τσε θάφτηκε με δύο συντρόφους του.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε με αυστηρά μέτρα ασφάλειας για να αποφευχθούν επεισόδια με άτομα που διαδήλωναν για την εμπορική εκμετάλλευση της μνήμης του Τσε.