Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Εξάρτηση από το internet

Το internet είναι ένα σημαντικό ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και παραγωγικό εργαλείο που έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή μας, Ένα σημαντικό , όμως, ποσοστό των χρηστών του internet που φτάνει το 30% χρησιμοποιεί το διαδύκτιο παθολογικά, κυρίως για να ξεφύγει από την ανία και τα αρνητικά συναισθήματα. Τα άτομα αυτά χάνουν την αίσθηση του χρόνου, έχουν μεγαλύτερη διάθεση γνωριμιών με αγνώστους και λιγότερες αναστολές στη δημιουργία "σχέσεων".

Παθολογικές χρήσεις του internet είναι:

  • Υπερβολική αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών ή τραγουδιών μέσα από μηχανές αναζήτησης και γέμισμα του σκληρού δίσκου με πληροφορίες ή τραγούδια που δεν είναι δυνατόν ποτέ να χρησιμοποιήσει ή να ακούσει κανείς. Έτσι χάνεται πολύς χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις σπουδές ή στην εργασία.
  • Κυβερνοσεξουαλική εξάρτηση (Cybersex). Χρήση ιστοσελίδων με πορνογραφικό περιεχόμενο ή "έρωτας " με χρήση κάμερας, Η ανωνυμία του internet μπορεί να παρασύρει πολλά άτομα.
  • Εξάρτηση από παιχνίδια στο internet. Τα άτομα παίζουν για ατέλειωτες ώρες παιχνίδια με ένα ψυχαναγκαστικό τρόπο, αντλώντας ικανοποίηση με τα σκορ που επιτυγχάνουν και παραμελώντας δουλειά ή σπουδές.
Το κείμενο υπογράφει:
Δρ. Πανταζής Ιορδανίδης
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής

Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης