Δευτέρα 28 Μαΐου 2007

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Καννών 2007


Το επετειακό Φεστιβάλ Καννών (που φέτος συμπλήρωσε τα 60 χρόνια) έλαβε τέλος. Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Στίβεν Φρίαρς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα :

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απενεμήθη στην ταινία "4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες" του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου, το βραβείο παρέδωσε η Τζέιν Φόντα.

Το Μέγα Βραβείο, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση μετά το Χρυσό Φοίνικα, πήρε η ταινία "Το δάσος που θρηνεί" της Γιαπωνέζας Ναόμι Καβάζε.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απενεμήθη εξίσου στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Περσέπολις" των Μαριάν Σατράπι και Βενσάν Παρονό και στην ταινία "Σιωπηλό Φως" του Κάρλος Ρεϊγάδας.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε η ταινία γαλλικής παραγωγής του αμερικανού Τζούλιαν Σνάμπελ "Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα".

Το βραβείο Σεναρίου απενεμήθη στην ταινία "Η άκρη του ουρανού" του Τουρκοβερολινέζου Φατίχ Ακίν.

Το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας απενεμήθη στον Ρώσο Κονσταντίν Λαβρεονένκο για το ρόλο του στην ταινία "Η εξορία" του συμπατριώτη του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ.

Το βραβείο Γυναικείας ερμηνείας πήρε η νοτιοκορεάτισα Τζονγκ Γέονγ-Τζέον για το ρόλο της στην ταινία "Secret Sunshine" του συμπατριώτη της Λι Τσανγκ-Ντονγκ.

Το Βραβείο των 60 χρόνων του Φεστιβάλ πήρε η ταινία "Paranoid Park" του Αμερικανού Γκας Βαν Σαντ πήρε

Το βραβείο Χρυσής Κάμερας απενεμήθη στην ταινία "Οι μέδουσες" του Ισραηλινού Έτγκαρ Κέρετ και Ειδική μνεία στην ταινία "Control" του Αντον Κόρμπιν.