Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

60ο Φεστιβάλ Καννών

Το Φεστιβάλ Καννών φέτος συμπληρώνει τα 60α του γενέθλια και τα γιορτάζει με μια ταινία αφιέρωμα την οποία υπογράφουν 33 σπουδαίοι δημιουργοί με ένα τρίλεπτο φιλμάκι. Μερικοί από αυτούς είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Τσεν Κάιγκε, ο Μάικλ Τσιμίνο, οι αδελφοί Κοέν, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Ατόμ Εκογιάν, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, ο Κεν Λόουτς, ο Τακέσι Κιτάνο, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Νάνι Μορέτι, ο Βάλτερ Σάλες, ο Λαρς Φον Τρίερ, ο Βιμ Βέντερς, ο Ζανγκ Γιμού, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Ακι Καουρισμάκι κ.α. Το παρόν στο Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, θα δώσουν πλήθος καλλιτεχνών της 7ης Τέχνης. Μερικά ονόματα είναι ο Γουονγκ Καρ Γουάι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, οι Τζόελ και Ίθαν Κοέν, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Μάικλ Μουρ, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Μπραντ Πιτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο.
Την αυλαία θα ανοίξει η νέα ταινία του Wong Kar Wai «My Blueberry Nights» και θα κλείσει το «L΄ Age des Tenebres» του Denys Arcand (γνωστός από την ταινία «Επέλαση των Βαρβάρων»).
Ως αναφορά το διαγωνιστικό μέρος έχουμε πολλές νέες ταινίες μεγάλων δημιουργών. Ας αρχίσουμε, το «Auf der anderen Seite» του Φατίχ Ακίν (βραβευμένου με τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2004 για το «Head on»), το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ (γνωστού από τις ταινίες Fight Club και Seven), η περιπέτεια των αδελφών Κοέν «No country for old men», το «Soom» του Κιμ Κι Ντουκ (γνωστός από το πολυβραβευμένο «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... και άνοιξη»), το «Promise me this» του Εμίρ Κουστουρίτσα και το «Death Proof» του Κουέντιν Ταραντίνο.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ταινίες που είναι εκτός διαγωνιστικού και θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ όπως το «Συμμορία των 13» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, το «A mighty heart» του Μάικλ Γουιντερμπότομ, το «Looking for the red ballon» του Χου Χσιάο Χσιεν και πάνω απ' όλα το νέο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Sicko».
Το Φεστιβάλ Καννών θα διεξαχθεί από 16-27 Μαΐου και απ' ότι φαίνεται φέτος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για τους περισσότερους από εμάς που δεν θα παρευρισκόμαστε εκεί, θα κάνουμε υπομονή μέχρι το φθινόπωρο που θα βγουν οι ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες.