Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Κλείνει το μουσείο του Μικελάντζελο Αντονιόνι στην Φεράρα της Ιταλίας

Μόλις δύο εβδομάδες μετά το θάνατό του, τα προσωπικά αρχεία του σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι κινδυνεύουν εξαιτίας σχεδίων του δήμου της Φεράρα να κλείσει το μουσείο του Αντονιόνι στην περιοχή.
Το μουσείο έκλεισε πριν από ένα χρόνο για ανακαίνιση, αλλά όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Φεράρα Γκαετάνα Σατεριάλε, δεν πρόκειται να ξανανοίξει λόγω έλλειψης εσόδων.
«Αντί γι' αυτό μπορούμε να σκεφτούμε την δημιουργία ενός κινηματογραφικού μουσείου σε ανάμνηση όχι μόνο του Αντονιόνι, αλλά και άλλων σκηνοθετών που επέλεξαν τη Φεράρα ως τόπο κινηματογράφησης των ταινιών τους» πρότεινε ο Σατεριάλε, σύμφωνα με την καλλιτεχνική επιθεώρηση Variety.
Τα αρχεία του Αντονιόνι που περιλαμβάνουν πολλές μικρού μήκους ταινίες, χιλιάδες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών του, πίνακες του σκηνοθέτη, βιβλία και αφίσες των ταινιών του δωρίστηκαν στην πόλη το 1995. Την ίδια χρονιά άνοιξε και το μουσείο.
Η απόφαση του δημάρχου, που ελήφθη τόσο σύντομα μετά το θάνατό του -ο σκηνοθέτης πέθανε στις 31 Ιουλίου-, ξεσήκωσε την οικογένεια του σκηνοθέτη, τους θαυμαστές του, αλλά και τα ιταλικά ΜΜΕ. «Η Φεράρα διώχνει τον Αντονιόνι» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Repubblica.
«Η δωρεά στην πόλη της Φεράρα είναι μεγάλης αξίας» δήλωσε η ανιψιά του σκηνοθέτη Ελιζαμπέτα Αντονιόνι, προσθέτοντας ότι όρος για τη δωρεά ήταν τα αντικείμενα να χρησιμοποιηθούν σε ένα μουσείο αφιερωμένο «αποκλειστικά» στον Μ.Αντονιόνι.
Πηγή : in.gr