Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

El Greco : Η Ταινία

Η ταινία El Greco σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Τα γυρίσματα έχουν τελειώσει και η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 18 Οκτωβρίου 2007.
Το casting απαρτίζεται από τον Άγγλος πρωταγωνιστή Nick Ashdon που ενσαρκώνει τον μεγάλο Κρήτα δημιουργό, το Λάκη Λαζόπουλο που παίζει τον Κρήτα επιστήθιο φίλο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ισπανό ηθοποιό JuanDiego Botto, ο οποίος θα υποδυθεί τον Ιεροεξεταστή Νίνο ντε Γκεβάρα, την εξίσου καταξιωμένη Ισπανίδα ηθοποιό Laia Marull, στο ρόλο της συντρόφου του Γκρέκο και την Δήμητρα Ματσούκα που υποδύεται την κόρη του Διοικητή της Κρήτης.
Στην ταινία συμμετέχουν ακόμα, εκτός των προαναφερθέντων ο αείμνηστος Σωτήρης Μουστάκας, η Ντίνα Κώνστα, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Τάσος Παλαντζίδης, ο νεαρός Θοδωρής Ζουμπουλίδης, ο Γιώργος Καραμίχος κ.α. Στα γυρίσματα της Κρήτης μάλιστα, εμφανίστηκαν οι στενοί φίλοι του Γιάννη Σμαραγδή Λουδοβίκος των Ανωγείων και Ψαραντώνης ενισχύοντας το ηχόχρωμα της Κρητικής ψυχής στην ταινία.
Την μουσική της ταινίας θα υπογράψει ο βραβευμένος με Oscar Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου και την διεύθυνση φωτογραφίας ο Άρης Σταύρου. Ο σκηνογράφος Δαμιανός Ζαρίφης έχει σχεδιάσει τα σκηνικά ενώ τα 800 συνολικά κοστούμια έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί η βραβευμένη με 2 βραβεία GOYA Ισπανίδα ενδυματολόγος Lala Huete (Βelle Epoque, Το κορίτσι των ονείρων σου, Στρατιώτες της Σαλαμίνας). Η ίδια κέρδισε πρόσφατα και το βραβείο BAFTA για τα κοστούμια της κινηματογραφικής ταινίας Ο Λαβύρινθος του Πάνα. Χορογράφος της ταινίας είναι ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Ο σκηνοθέτης θεωρεί την ταινία εθνικής σημασίας, ευρωπαϊκής συνείδησης και διεθνούς διάστασης που επιχειρεί να βάλει σε λειτουργία το ελληνικό αίσθημα, που έχει ως βάση τον ενιαίο ευρωπαϊκό πολιτισμό, που ούτως ή άλλως υπάρχει ως σταθερή βάση στο έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και βεβαίως του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της ταινίας.

Το trailer της ταινίας :